En fallskyddsutbildning riktar sig till dig som ska arbeta på höga höjder där det förekommer risk för fall. Syftet med utbildningen är att skapa förståelse för vilka risker som finns vid höghöjdsarbete men också för att ge kunskap hur man minimerar riskerna. En fallskyddsutbildning finns att göra hos Arbetsklättring. Kurslängden är 1 dag och antalet deltagare vid varje kurstillfälle är 3-12 stycken. Kursinnehåll är följande:
- Personlig och kollektiv fallskyddsutrustning
- Riskbedömning i fallriskmiljö
- Arbetsmiljöplan samt lagar och normer
- Planering av arbetet
- Effektiva och ergonomiska rörelsemönster
- Räddning av nödställd
- Suspension Trauma
Enligt lag så krävs det att du har gått fallskyddsutbildning när du arbetar på en höjd som är över två meter över marken.
Kursen lär ut vilka lagar och regler som reglerar arbete på platser som kan orsaka fall och hur man utvecklar en arbetsmiljöplan. Denna kurs hjälper dig att förstå riskerna i fallriskmiljön och hur du hanterar dem. Kursdeltagare lär sig hur man planerar sitt arbete för att göra det så effektivt och ergonomiskt som möjligt. Kursdeltagare måste veta hur man räddar människor i nöd. Arbetsklättrings fallskyddsutbildning ges i Stockholm på plats. Kursdeltagare måste veta hur man väljer lämplig fallskyddsutrustning, hur man använder den i praktiken och hur man underhåller och lagrar den.
Vad säger lagen om fallskyddsutbildning?
AFS 2001:3 Användning av Personlig fallskyddsutrustning:
§10 ”Arbetsgivaren skall på förhand informera arbetstagaren om de risker som den aktuella personliga skyddsutrustningen skall skydda mot. Arbetsgivaren skall även ordna med instruktion och övning och, om det behövs, demonstrera hur utrustningen skall användas så att skyddseffekt uppnås.”